2007. november 26., hétfő

Epres charlotte

Epres charlotte

A charlotte torta a 17. századfordulón Angliából indult hódító útjára. Az első charlotte-ok formáit kenyérrel bélelték ki, almával töltötték meg és forrón tálalták. Az első hideg charlotte-ot egy francia szakács (Antonin Carême) készítette. Ő a formát már tésztával bélelte ki és custarddal (tejsodóval) töltötte meg.

Hozzávalók:

1dl narancslé
6 tojássárgája
1evőkanál liszt
3,5 dl tej
3 dl tejszín
3 evőkanál narancslikőr
5 dkg cukor
4 evőkanál eperdzsem
20 dkg eper (mélyhűtött is lehet)
2 evőkanál cukor
3,5 dl tejszín kemény habja
25 dkg babapiskóta

Díszítéshez:

5 dkg eper
tejszínhab

Elkészítés:

A tojások sárgáit összekeverjük a liszttel, a cukorral, felfőzzük a tejes, tejszínes narancsos, narancslikőrös keverékkel. Forrpontig főzzük csak, mert összeugrik a krém!
Kevergetve kihűtjük.

Az eperdzsemet összefőzzük a cukorral, és a gyümölcsökkel.

A tojáskrémet összeforgatjuk óvatosan a tejszínhabbal.

Babapiskótával kibéleljük egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját, körberakosgatjuk a forma szélét álló piskótákkal. Az alsó piskótákat megkenjük 4 evőkanál epermasszával, majd ráterítjük a tojásos krém felét. Ezután jön ismét epermassza, és a maradék tojásos krém.

Másnapig a hűtőben pihentetjük. Tálaláskor levesszük a tortakarikát, és tejszínhabbal, gyümölccsel díszítjük.


5 megjegyzés:

Drindrin írta...

Kedves Tortaimádó!
A Charlotte torta tökéletesítőjének neve helyesen Antoine Carême (1784-1833) francia chef aki a 19 században élt és az angol "charlyt" krémes tortából alkotta meg a Charlotte tortát amely lehet meleg és hideg is különféle gyümölcsökkel csokoládéval sőt tiramisú-val is....

Lásd még: the five o'clock teaspoon: Variation on a Theme: Matzo Charlotte

Receptgyűjtő írta...

Kedves Drindin!
Köszönöm szépen, javítottam! :-)

Névtelen írta...

Szia!

Sajnos nem igazán tudom értelmezni a receptedet! Most akkor melyik masszához mennyi cukor kell?? Az eperdzsemet milyen gyümölccsel főzöm össze? Az epret nem csak a tetejére kell tenni??? Zselatint nem kell bele tenni??? Babapiskótát csak az aljára és a szélére teszek?? Nem lesz lágy a krém???
Várom válaszod!
Anan

Receptgyűjtő írta...

Szia Anan!
Csak lassan, sorrendben... :-)
Az első menet a dzsemig bezárólag: besűrítve a hozzávalókat kis lángon folytonosan kevergetve.Kb. 15 perc.
A krémet a liszt és a tojássárgája sűríti be, nem zselatin.
Második menet:dzsem, 20 dkg eper,2 evőkanál cukor összefőzve.
A hideg tojásos krém a 3.5 dl tejszín habjával keverendő.
A piskótával alul is kibéleljük, és körbe is rakjuk a formát, a receptben írva is van.
A tetejére kerül az 5 dkg eper, és
ízlés szerint tejszínhab.
Ez az utolsó tétel mindig variálható.
És persze a többi is mindenki kedvére, aki szeret próbálkozni...
Sok sikert!

Receptgyűjtő írta...

Hozzá tartozik a pontosság kedvéért , hogy a piskótákat a főzött eperdzsemes krémmel kenjük meg.
Sajnálom, ha nem volt egyértelmű, nekem még most is annak tűnt első olvasásra. :-)