Nem mondom, hogy a legegyszerűbb, mert van vele némi pepecselés, de a végeredmény igazán kárpótol bennünket. Valamikor még a Nők Lapja receptjei között találtam a leírását, gyönyörű, látványos fotóval, az ember legszívesebben beleharapott volna. Na ezek után jött a megvalósítás, a legelső ünnepi alakalomra.
Íme:
Datolyatorta
25 dkg kimagozott datolya
2 evőkanál zsemlemorzsa
25 dkg darált mandula
10 tojásfehérje
csipet só
18 dkg porcukor
grillázs:
1 kávéskanál margarin
10 dkg darabolt mandula
20 dkg kristálycukor
Krém:
3 evőkanál neszkávé
2 evőkanál vaníliás pudingpor
10 tojássárgája
5 dkg cukor
3 csomag vaníliás cukor
25 dkg lágy vaj,/ vagy Ráma margarin
10 dkg málnalekvár
Díszítés:
25 -30 szem kimagozott datolya
ugyanennyi hámozott mandula
10 -12 csík cukrozott narancshéj
1.5 dl tejszín
1 csomag habfixáló
Elkészítés:
A datolyát megszórjuk morzsával, 2 evőkanál mandulával, finomra daraboljuk (kicsit ragadni fog).
A tojások fehérjét csipet sóval felverjük, a cukor hozzáadásával kemény habbá verjük.
Beleforgatjuk a maradék mandulát, és a datolyát.
Előmelegített sütőben (
(2 lapban is süthetjük)
A grillázshoz megkenünk vajjal egy alufólia lapot.
A cukrot alacsony hőfokon, óvatosan aranysárgára pirítjuk, beleszórjuk a mandulát, kevergetve még 1 percig pirítjuk. Azonnal a fóliára simítjuk, kihűtjük, kissé durvább darabokra tördeljük.
Krém:
A neszkávét
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, s hozzáadjuk a kávét, és a pudingot is.
Gőz fölött, állandó keveréssel sűrűsödésig főzzük, majd lehűtjük.
A margarint csipet sóval habosra verjük, hozzáadjuk a kávékrémet, és a grillázs felét.
A tészta alsó lapját megkenjük forró lekvárral, elsimítjuk rajta a krém felét, rátesszük a másik lapot, amit szintén ugyanígy kenünk meg. A krémből jusson az oldalára is.
A tortát hűtőbe tesszük (kb. 8 órára).
Amikor megdermed, az oldalára is grillázst tapasztunk.
A datolya magját úgy szedjük ki a díszítéshez ( 16 db-ot), hogy egyik oldalán, hosszában bontsuk fel, s mindegyikbe egy szem hámozott mandulát tegyünk, úgy, hogy a mandula szépen kilátsszon belőle.
A tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval.
A torta szélét körben habrózsával díszítjük, mindegyikbe egy töltött datolyát ültetünk, a mandulás felével felfelé nézve.
Középre 8 -10 szem magnélküli datolyát teszünk sugárban, mindegyik közé egy szelet narancshéjcsíkot teszünk, a közepébe egy tejszínhab rózsát nyomunk, vagy citromfű levélkét tűzünk.
A fogyasztás előtti napon készítsük, hogy legyen ideje jól megdermedni.
Nagyon finom, ünnepi sütemény!
A mandulát legkönnyebben úgy tisztíthatjuk meg a héjától, hogy 1-2 percig forró vízbe mártjuk, utána könnyen kibújtathatjuk belőle.
Sima narancshéjat is használhatunk a díszítéshez.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a tésztához én nemes egyszerűséggel diót használtam, mert a mandula ára kezd az egekbe szökni.
Elkészítési idő: 120 perc
2 megjegyzés:
Kedves Marica!
Egy kis tanácsra lenne szükségem... Nekem nagyon megtetszett ez a torta, tényleg gyönyörű... Viszont a férjem allergiás a kávéra-csokira-kakaóra.... Nem lehetne a kávé helyett mást használni a krémbe?
Vagy más, pl. gesztenyés krémet rakni a laphoz? Nem tudom, hogy mi menne hozzá jobban...
Köszönöm a segítséget!
Szia!
Hát szegényt nagyon sajnálom, minden jótól eltiltva...:-(
Elég, ha a kávét elhagyod belőle,a többi adalékkal is finom krém lesz.De ha a gesztenyés krém jobban tetszik,nyugodtan párosíthatod gesztenyés krémmel is.
Sok sikert!:-)
Üdv!
Megjegyzés küldése