2007. november 26., hétfő

Charlotte

Charlotte


Hozzávalók:

Téglalap alakú piskótalap:

10 dkg Ráma margarin
8 tojásfehérje
8 evőkanál cukor
8 evőkanál liszt


Kerek piskótalap: az előbbi tészta mennyiségének a fele

Tejszínhabos krém:


50 dkg tejszínhab
2 dkg zselatin
1/2 dl víz
5 dkg porcukor


Karamell krém:


10 dkg Ráma margarin
5 dkg kristálycukor
½ dl tejszín

Elkészítés:

A kemény habbá vert tojásfehérjébe keverjük a cukrot, a langyos margarint, és a lisztet.

Kidolgozzuk a tésztát, egy sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük, majd kb. 10 -12 perc alatt kisütjük, előmelegített sütőben, 180 °C fokon.

Elkészítjük a kör alakú piskótalapot is.

A téglalap alakú tésztát megkenjük lekvárral, piskótatekercset készítünk, s hagyjuk egy kicsit pihenni, hogy a piskóta beszívja a lekvárt.

A tekercset vékony szeletekre vágjuk, majd a szeletekkel egy mély, félgömb alakú formát kibélelünk, amit megtöltünk a tejszínhabkrémmel.

A tejszínhabkrémhez a keményre vert habot összekeverjük porcukorral, majd a meleg vízben felolvasztott zselatint óvatosan, kevergetve belecsurgatjuk.

A karamellkrémhez a cukrot egy serpenyőben karamellizáljuk, felöntjük a tejszínnel.

A puha margarint habosra kavarjuk, és lassan hozzáadjuk a karamellt.


A kerek piskótalapot megkenjük a karamellkrémmel, ráhelyezzük a tejszínhabos krém tetejére, ez lesz a torta alja.

A hűtőbe tesszük 1-2 órára, majd kiborítjuk a tálaló tálcára.

Nagyon mutatós, érdekes sütemény.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Marica! Nagy kedvencem ez a torta, először próbálkoztunk meg vele házilag. Sajnos olyan még nem volt, hogy a zselatinnal ne fürödtem volna be - most is csak a második tejszínhab lett elfogadható... Mi a titka? Ez a recept egyébként direkt 12 tojássárgáját "szán" a kukába? :D A torta mindenesetre elkészült, holnap az ízét is leteszteljük :P Elsőnek a húsvéti tojástortát készítettük el, az fantasztikusan sikerült, külsőre is, ízre is. Nagyon tetszik az oldalad! Üdv: Vera

mariam írta...

Szia Vera!
Először is köszönöm szépen a dicséretet! :-)
Olyan régen lett a recept feltéve, hogy nem emlékszem, honnan lett beírva, de biztos hűen követtem a leírást.
Ami a tojásfehérjét illeti, érdemes olyankor készíteni vele a sütit, amikor a mélyhűtőben összejön. A recepttől függetlenül természetesen készíthető a piskóta a hagyományos módon, akkor nincs gond a sárgájával. De ha már megmarad, akkor lehet készíteni belőle citromos krémet is,ahhoz csupán a sárgákra van szükség, és nagyon finom.
Nagyon örülök, hogy tetszett a tojástorta! :-)
További sikeres sütögetést kívánok: Marica

mariam írta...

Vera, lemaradt a zselatin....
Nekem sosincs vele gondom. Kevés folyadékban feloldom áttetszőre (akkor még nem forró), a krémből kiveszek 2-3 evőkanállal, egyenletesen elkeverem a zselatinnal, és úgy adom a nagyobb mennyiségű krémhez. Általában a lágyabb krémekhez használják, ezért az ilyen sütiket mindig a formában töltöm meg, akkor nem folyik szét, és másnapra szépen megszilárdul.
Ennél a sütinél biztos nem okozott gondot, mert a formája miatt már eleve nem folyhatott ki, és meg fog benne dermedni.

Névtelen írta...

Köszönöm a tippeket, a zselatinról azt gondolom, nem a legjobb fajtát használtam (a lapra szokták mondani, hogy könnyebb vele bánni). Vera

mariam írta...

Nem tudom, van-e minőségbeli különbség, nem szoktam erre sem figyelni, amit éppen kapok, olyat veszek.A lapzselatint egyszer próbáltam, jó volt az is, aztán megszokásból maradtam a porított változatnál.
Üdv: Marica