2007. november 26., hétfő

Brüsszeli almatorta

Brüsszeli almatorta


Hozzávalók:


25 dkg puha vaj
25 dkg cukor
5 tojás
kávéskanálnyi őrölt fahéj
6 dkg kakaópor
15 dkg durvára aprított mogyoró
1 csomag sütőpor
30 dkg liszt
kb. 1 kg alma
1dl rum

Tetejére: csokomáz, mogyorószemek

Elkészítés:

A vajat a cukorral jól kikeverjük, hozzáadjuk egyenként a tojásokat.

Az almát lereszeljük, összekeverjük a rum félével, és egy kis ideig állni hagyjuk.

A sütőporos, szitált lisztet elkeverjük a fahéjjal, kakaóporral, mogyoróval.
A vajas masszához adjuk a maradék rumot, kissé elkavarjuk, és a lisztes keverékkel lazán eldolgozzuk. Nem kell nagyon kidolgozni, éppen csak, hogy összeálljon.
Az almát is hozzáadjuk óvatosan, s a masszát beleöntjük egy papírral bélelt kerek tortaformába.

Előmelegített sütőben, 180 °C fokon 60-70 percig sütjük.

Tűpróbával ellenőrizzük.

Rácson hűtjük ki, majd csokimázzal bevonjuk, és a mogyorószemekkel díszítjük.

A máz helyett felforrósított baracklekvárral is bekenhetjük a tetejét.



2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia... jó sok féle,szépek..Eszt megcsináltam DE..nagyon tömör let,valyon mért..Nem tul sok az alma?
köszi...továb jó recepteket

mariam írta...

Szia!
Előfordulhat, hogy nem a megfelelő hőfokon sült meg, és nem lett elég laza, én erre gondolok. Ilyen nálam is elő szokott fordulni hasonló tészták esetében.